Vetkanalen reinigen: Voorkom teveel vet in uw vetkanaal

Vetkanalen zien we in heel veel horecagelegenheden. Van grote keukens tot snackbars. Vetkanalen worden dusdanig aangelegd dat ze in staat zijn om een grote hoeveelheid vet, snel af te kunnen voeren. Door gebruik te maken van een zeer sterke ventilator zorgt die voor de juiste ventilatie. Om ervoor te zorgen dat het systeem blijft functioneren is het vetkanaal reiniging heel erg belangrijk. 

Bijvoorbeeld boven een grilplaat of een grote frituurpan, komt veel vet de lucht in. Dit vet wilt u zo snel mogelijk afvoeren om te voorkomen dat het vet zich verspreidt in de ruimte. Dit is onprettig voor de medewerkers en de geur wilt u niet in uw restaurant hebben. Ook kunnen deze vetten zorgen voor gevaarlijke situaties als het gaat om brandgevaar. Voorkom brandgevaar door uw vetkanalen te laten reinigen.

Beschrijving van vetkanaal reinigen

Een vetkanaal wordt van begin tot eind aangesloten, zonder dat samenwerkt met een ander systeem. Een vetkanaal zal nooit gezamenlijk met een WTW-systeem of luchtbehandelingssysteem werken vanwege het vet. De vetgroep is en moet dus altijd een apart systeem zijn dat naar buiten gaat. In horeca en grootkeukens is dit ook verplicht. Bij wet is het verplicht, maar ook verzekeraars stellen deze verplichting. 

Afzuigkap: Het reinigen van het systeem begint bij de afzuigkap in de keuken. Deze wordt opengemaakt en de filters worden gereinigd of vervangen. In deze filters wordt een hoop vuil opgevangen en daarom worden deze regelmatig vervangen.  

Het is belangrijk om zelf de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Ook is het nooit een overbodige luxe om zelf de afzuiginstallatie af en toe eens goed te bekijken. Ziet u dat hij vervuild is? Dan gaat dit ten kost van de hygiëne van uw keuken en moet u een professioneel reinigingsbedrijf inschakelen. Het is ook bij wet verplicht dat dit door certificeerde experts gebeurt. 

Kanalenwerk: Daarna wordt het kanalen werk inwendig gereinigd. Vooral de horizontale kanalen worden naar verloop van tijd erg vies en vet. Verticale kanalen daarentegen, die worden nauwelijks vet. Door de zwaartekracht kan het vet eenvoudig naar beneden lopen en eindigt het in het verticale kanaal. Vetafzetting zal door de tijd heen steeds erger worden. Juist in de lucht kanalen. 

 

Als deze afzuigsystemen ernstig vervuild raken dan kan vooral in dit deel van het vetafzuigsysteem een brandbaar mengsel ontstaan. Verhoog de veiligheid en hygiëne en zorg dat de brandveiligheid niet in het gedrang kan komen. Een schoon vetkanaal zorgt tevens voor een perfecte luchtstroom in uw grootkeuken of restaurant. 

Dakventilator: Boven op het dak van het pand staat vaak de dakventilator. Deze zorgt voor de afvoer van vieze lucht en blaast het naar buiten. Door de zuigende werking, en dus de onderdruk in het systeem, zal er ook vet meegaan naar de ventilator. Deze wordt dus ook vet en wordt goed gereinigd. Tevens is het belangrijk deze ventilator regelmatig aan de buitenkant te controleren. Hier komt namelijk ook vuil, blad en andere rotzooi in te zitten. 

Waarom vetkanaal reinigen

Vetkanalen worden heel erg snel vies. Vet gaat zich ophopen in de kanalen en componenten en dit is niet alleen vies, maar dit is ook nog eens gevaarlijk. Bij een juiste hoeveelheid vet, voldoende lucht en een ontstekingsbron kan er heel eenvoudig brand ontstaan. Ook bent u bij wet verplicht om deze afzuigkanalen op tijd schoon te maken. Gecertificeerde experts moeten een grondige en professionele reiniging uitvoeren. 

Het nadeel van een vetbrand is dat deze nauwelijks te blussen is. Een handblusser is al snel te klein om de brand te blussen en je moet ook het juiste blusmateriaal hebben. Vet “blussen” met water maakt het alleen maar erger.

Vetkanaal reinigen: De voordelen van een grondige, professionele reiniging

Vetkanaalreiniging is niet alleen verplicht door de wet en verzekeraars. Een grondige inspectie en periodieke reiniging brengt nog veel meer voordelen voor uw restaurant, brasserie of grootkeuken. Professionele keukens functioneren veel beter als het een hygiënische omgeving heeft. 

 

Betere luchtkwaliteit: Opgehoopt vet in kanalen is onhygiënisch. Als dit vet er lang genoeg zit zal dit resulteren in verontreinigde lucht die uw keuken en uw restaurant in kan komen. Horecaondernemers willen dat hun personeel, maar ook klanten, gezonde lucht in kunnen ademen. Dit kan alleen door tijdig een vakkundige reiniging uit te laten voeren. Schone ventilatiekanalen, is schone lucht. De algehele veiligheid en efficiëntie wordt alleen maar beter. 

 

Brandpreventie: Brand is het laatste dat u wilt hebben in uw luchtkanalen. Vetkanalen regelmatig reinigen is hierdoor heel belangrijk. Laat uw vetkanalen reinigen voordat ze echt heel vervuild raken. Mocht er onverhoopt brand uitbreken en u kunt geen grondige en efficiënte reiniging aantonen, dan keert de verzekeraar niets uit. 

 

Levensduur installatie: Laat uw vetkanaal reinigen om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van uw vetafzuiging. Naarmate de installatie vervuild raakt, zal de installatie minder goed gaat werken. Hierdoor slijten delen in de installatie veel sneller, waardoor u de installatie ook veel sneller moet afschrijven. 

Lager energieverbruik: Een schone installatie verbruikt ook minder elektrische energie. Wanneer de installatie vervuild raakt, moet de ventilator harder werken voor hetzelfde werk. Hierdoor stijgt ook uw energieverbruik en dus de rekening voor de energie die toch altijd al hoog is. 

Periodieke reiniging ventilatie: Zo werkt vetkanaalreiniging

Periodiek reinigen is heel belangrijk. U bent reiniging en certificering bij wet verplicht. Een goede reiniging van uw vetgroep gaat in drie stappen. 

 

Vrijblijvende inspectie: Als eerst zullen onze professionals een vrijblijvende inspectie uitvoeren. Tijdens deze inspectie wordt de hele vetgroep goed bekeken. Ze kijken met camera’s in het systeem en kan zo bepalen wat de mate van vervuiling is. Na deze inspectie maken ze een rapport op. Hierin kunt u zien wat er allemaal mis is en wat de ernst van de vervuiling is. Op basis van deze inspectie wordt er een vrijblijvende offerte gemaakt. 

 

Dieptereiniging van de vetgroep: Na de inspectie kan de vetgroep schoongemaakt worden. Met professionele apparatuur en veel toewijding zullen de professionals uw systeem helemaal schoonmaken. Van begin tot einde wordt elke deel goed schoongemaakt, zodat het weer goed kan functioneren en dat alles weer veilig is. 

 

Oplevering met certificaat: Als de reiniging klaar is, dan ontvangt u een opleverrapport met certificaat. Deze toont aan dat u voldoet aan alle wettelijke eisen omtrent het schoonhouden van de vetgroep. Dan bent u ook meteen verzekerd van de juiste papieren als er ooit een keer wat mis mocht gaan. 

Tijdig schoonmaken: Vraag offertes aan

Het reinigen van vetkanalen moet gebeuren door bedrijven met expertise. Het moet goed gebeuren om zo het systeem optimaal te laten werken en brandgevaar te voorkomen. Wij kennen de vakmensen met de juiste expertise. 

Via onderstaand formulier kunt u offertes aanvragen bij meerdere bedrijven. Deze zijn allemaal gespecialiseerd in het reinigen van vetkanalen. Binnen enkele dagen ontvangt u meerdere offertes en kunt u een keuze maken. 

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over onze diensten of het offerte-aanvraagproces? Bekijk onze veelgestelde vragen hieronder voor snelle antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen.

Hoe vaak moet ik mijn horecagelegenheid laten inspecteren?

Het is aanbevolen om uw horecagelegenheid minstens twee keer per jaar te laten inspecteren. Regelmatige inspecties helpen bij het handhaven van hygiënenormen en het voorkomen van mogelijke problemen.

Na de inspectie ontvangt u een gedetailleerd rapport met de bevindingen en aanbevelingen voor verbetering. Wij bieden ook begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat uw horecagelegenheid voldoet aan alle hygiënestandaarden.

Een inspectie duurt doorgaans tussen de 1 en 3 uur, afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw horecagelegenheid. Onze inspecteurs werken efficiënt om de impact op uw dagelijkse bedrijfsvoering te minimaliseren.

Onze inspecties worden meestal gepland op een tijdstip dat voor u het beste uitkomt. Dit zorgt ervoor dat we samen kunnen werken om de inspectie zo soepel mogelijk te laten verlopen zonder uw bedrijfsactiviteiten te verstoren.

De kosten van een inspectie variëren afhankelijk van de grootte en complexiteit van uw horecagelegenheid. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte die is afgestemd op uw specifieke behoeften.

Scroll to Top